Kako se motivirati na vježbanje?

Svima nam u nekom trenutku nedostaje motivacije za stvari koje volimo i često prakticiramo, a kamoli nam se ne dogodi da nam manjka za nešto što nam nije praksa kao recimo vježbanje. Velika većina zna, puna volje, donijeti kao novogodišnju odluku „Evo sad ću krenuti vježbati!“ Ili na onaj neugodniji način po preporuci doktora ili iz nekog drugog razloga. Najčešće se kreće puni volje, no nažalost ta odluka ne bude dugog vijeka. E pa zašto? I onda nakon toga budemo ljuti na sebe i samim time si navedeno još više „zgadimo“. Onda treba stati i malo popričati sa sobom. Koji su moji razlozi za vježbanje, koliko sam spremna uložiti energije u to, što mi je potrebno za navedeno, kakve vježbe…? Ajme koliko je to pitanja i već sada mi je napravilo zbrku u glavi, a kamoli…

Zato ću ja maksimalno pojednostaviti. 

1. Prva preporuka je da se promjeni način razmišljanja. Umjesto da vježbanje vidite kao nešto što je dosadno ili prenaporno, povežite to s nečim pozitivnim ili kao ulaganjem u sebe. Postaviti se realan cilj kao stjecanje zdravlje, a ne kao stjecanje nekih nerealnih ciljeva. Vježba vas treba činiti sretnim, ponosnim i zdravijim, a ne biti samo još jedna otegotna okolnost. Ako ju doživljavate kao nešto negativno možda Vam ne odgovara tip treninga. Onoga trenutka kad vježbanje počnete doživljavati kao pozitivno postajete kao ovisnik, ali uzmite u obzir da je za stjecanje navike ipak potrebno minimalno 3 tjedna.

2. Druga preporuka da se malo podmitite. U kojem smislu? Recimo počastite se sa nekim dobrim parom odjeće i u njemu vježbajte ili nekom motivirajućom muzikom. Ili ako ništa drugo ukoliko bi Vam to pomoglo nekim zgodnim trenerom ili trenericom koji će Vas u početku potaknuti na vježbanje.

3. Krenite sa jednostavnim ciljevima i malenim promjenama. Nemojte biti strogi i nametnuti si prevelika očekivanja. Zapamtite niti kuća se ne sagradi u jednom danu i neka Vam to bude vodilja.

4. Unaprijed planirajte svoje vrijeme za vježbanje. Pokušajte krenuti s vježbanjem odmah ujutro . Ne mora to biti ništa posebno šetnja psom, obične vježbe disanja ili parkirajte auto dalje da možete hodati do svog radnog mjesta. Svaki početak je težak, ali je itekako pohvalan i bitan.

5. Ubacite trening izdržljivosti u svoju rutinu. Studije pokazuju da starijoj populaciji treninzi izdržljivosti pomažu u motivaciji za vježbanje. Jeste li ikad primijetili da ima jako puno planinara penzionera? Pa upravo Vam je to odgovor. Ali i mlađoj populaciji je on preporučljiv kako bi se vidjeli rezultati na kondiciji kako bi bili u mogućnosti obavljati sve radne zadatke koje si zadamo u jednom danu, a vjerujem da je i Vama kao i meni taj dan jako natrpan obvezama.

6. Nekima je motivacija da imaju društvo za vježbanje. Ukoliko nemate neku kolegicu ili kolegu koji ima slično mišljenje kao i vi postoji toliko grupnih treninga kojima se možete priključiti i tamo naći istomišljenike koji će Vam dati dodatnu motivaciju.

7. Ukoliko postoji mogućnost nemojte uplatiti vježbanje samo za jedan mjesec nego za više mjeseci. Danas mnoge teretane nude pakete od tromjesečne ili polugodišnje članarine koje su itekako povoljnije nego mjesec dana. Sama činjenica da ste uplatili za nešto će Vas natjerati da onda navedenu uslugu i iskoristite.

Neću opet napominjati sve pozitivne učinke vježbanja jer vjerujem da Vam već na uši izlaze nego samo ću reći krećite se i ne budite strogi prema sebi ako propustite neki trening. Bitno je samo imati volju i krenuti, a ostalo će lako doći.  


Današnji primjer dokazuje da sam smrtnik kao i Vi. Ponekad mi samoj treba poticaj za pokretanjem. Svi smo svjedoci ove južine koja neprekidno traje te nas jednostavno čini malenim ljenjivcima. Ulovila je i mene. Inače obožavam plivati u moru i navedeno prakticiram cijele godine. Neću sada spominjati mnoge prednosti plivanja po zimi, ali samo ću reći da meni čini čuda za održavanje kondicije smirivanje mozga, ali najviše pri olakšavanju posljedica alergije.

Naime danas mi je bilo teško krenuti plivati samim time jer nisam bila u moru od desetog mjeseca. I sama se pitam zašto jer je bilo sunčanih vikenda. E baš kad su bili ti sunčani vikendi ja sam nalazila neke druge izlike. Danas sam rekla da je dosta. Izvukla odijelo za plivanje i zaputila se u Crikvenicu. U glavi si mislim šta je ovo meni trebalo, pa petnaest stupnjeva je more, oblači se i tako dalje i tako dalje...sva ona opravdanja šta me sprječavaju kao i većinu vas za ostvarenje cilja, ali danas to nije djelovalo, na sreću.

Došla sam na plažu, obukla odijelo, zaboravila kapicu za plivanje, ali nema veze imam ronilačku kapu za plivanje pa mi neće biti hladno. A more, jednostavno predivno kad kreneš sve je ostalo nebitno. Mirno, životinje su aktivnije nego zimi, više školjki, moruzgve su otvorene, a ne po ljeti se svi morski stanovnici sramežljivo skrivaju, kupači vrište, prskaju.... I ribice su hrabrije i jednostavno moj meditacijski moment koji je trajao ta dva kilometra. Nebitno je ni koliko mi je trebalo za navedeno, ni ona početna hladnoća koju prebrodiš, niti kojom brzinom idem samo onaj osjećaj smirenosti. Kao nagradu sam našla i školjke koje sam znala da koliko su obradovale mene će obradovati moju kćer. Kada sam izašla mi je lice imalo dobro poznati dokaz nama plivačima da smo plivali, a to je otisak od naočala ja sam bila ponosna. 

I taman kao sam se obukla i ugrijala se počelo oblačiti i ubrzo je počela kiša i valovi, ali ja sam bila na sigurnom i pila topli kakao u dobrom društvu mog muža koji je pratio na sigurnom i suhom. I dan je bio dobar. Pa nadam se da će Vas moj primjer potaknuti na kretanje. Ne morate baš sad odmah ući u more, ali barem za početak parkirati sutra auto dalje od odredišta i prošetati se :) . (uz njega idu slike kao i na facebook-u koje su u privitku.)

Zahvaljujem i lp